Oet Grunn: Basisinkomen

Basisinkomen

Basisinkomen, wat moet je daar nu weer van denken? Werkt het als in Nederland allemaal een wat steviger financieel fundament zouden hebben? Gaan we meer van onze dromen waarmaken? Gaan we ons meer inzetten voor doelen die buiten onszelf liggen en die we stiekem heel belangrijk vinden? Krijgen we meer contact met elkaar, als we vrijer in het leven kunnen staan, omdat we minder afhankelijk zijn van onze financiële situatie?

Het zijn interessante vragen om te stellen.

Gratis geld

Tegenlicht wijdde er recent de uitzending “Experimenteren met gratis geld” aan. Grote kans dat je die al hebt gezien. En zo niet: kijk vooral. En snuffel dan gelijk door de verzameling van kennis en uitzendingen over basisinkomen. Want zo simpel als het klinkt, zo simpel is het natuurlijk niet. Als je een basisinkomen in wilt voeren, moet ons hele sociale zekerheidsstelsel op de schop.

De roep om een basisinkomen groeit echter niet alleen bij de dwarskijkers en frisdenkers in onze samenleving. Ook bij de meer gevestigde orde, zoals gemeentes, hoor ik mensen over het anders inregelen van onze sociale zekerheid.

Gelukkig is er de mogelijkheid om alvast in het klein te experimenteren en leren. En dat gebeurt dan ook wereldwijd. Van Berlijn en India tot aan Groningen.

Ons Basisinkomen

Groningen? Ja, u hoort het goed. We zijn weer eens van de partij als het om innovatie gaat. Groningen heeft sinds kort haar eigen initiatiefgroep voor een experiment met basisinkomen: Ons Basisinkomen.

Met niemand minder dan de altijd enthousiaste en actieve Frans ‘van onderop’ Kervers en de o zo sympathieke, kalme en innovatieve denkkracht van Lykle de Vries. Dat komt dus wel goed met ons basisinkomen in Groningen.

Zeker nu er voor de eerste deelnemer, Frans Kerver, binnen no-time al meer dan 40% van de benodigde € 12.000,- is ingezameld. Ik heb met liefde een donatie gedaan. Daarbij, Lykle enigszins kennende, is dat initiatief ook nog een hartstikke landelijk schaalbaar, dus wie weet waar dit allemaal nog toe gaat leiden?

Mijn verhaal

Maar goed, waarom vertel ik jullie dit allemaal? Omdat ik me denk dat het een wezenlijk verschil maakt als iedereen verzekerd is van een vaste, onvoorwaardelijke, bodem in zijn inkomen. Je hoeft dit boek, Schaarste, maar te lezen of je begrijpt hoe diep het op onze levens ingrijpt, dat velen van ons fundamenteel tijd- en geldgebrek hebben.

Daarbij heb ik zelf ervaren hoe het is om een soort van basisinkomen te hebben. Want als je 9 maanden lang gegarandeerd bent van een inkomen door je voormalige werkgever,  dan kun je toch wel stellen dat het daar aardig op begint te lijken?

De cirkel is rond

Mijn inkomen kwam gewoon elke maand netjes op tijd binnen. Ik hoefde niet voor te werken. Zo kreeg ik de tijd, ruimte en mogelijkheid om mijn hart te volgen en me in te zetten voor dingen die ik belangrijk vind. Zo vond ik mijn droombaan als tekstschrijver en schrijf ik over dingen die er toe doen – over mensen en bedrijven die de wereld een beetje leuker, slimmer, duurzamer en mooier maken. En ja, zo leerde ik inderdaad Lykle en Frans ook kennen.

Zonder mijn ‘basisinkomen’ van toen, had ik dit stukje simpelweg nooit geschreven…

Interesse? Volg OnsBasisinkomen op Twitter, net als Frans Kerver. Of like de Facebook-groep.

Advertenties

2 gedachtes over “Oet Grunn: Basisinkomen

  1. Marita, jij moet politiek adviseur worden! Geen politica dat is teveel buitenkant/stemmen tellen shizzle. Maar je moet ze voeden met ideeen, beelden en woorden! Succes 😘

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s