Kantelingsalfabet – Whoop Whoop!

Kantelingsalfabet in Dagblad van het Noorden dd. 25 maart 2015. Met dank aan Pieter Taffijn voor de foto!!

Kantelingsalfabet in Dagblad van het Noorden dd. 25 maart 2015. Met dank aan Pieter Taffijn voor de foto!!

Dat je binnen een paar maanden tijd, samen met ongeveer 100 mede-auteurs zomaar even een boek uit de grond kan stampen; dat houd je toch niet voor mogelijk? En toch kan het. Want wij hebben het namelijk bewezen.

“Op 1 april is het zover: dan is de officiële boeklancering van het Kantelingsalfabet een feit!

Nederland verandert in hoog tempo! Het Kantelingsalfabet gaat over   maatschappelijke transitie in de breedste zin. Over de transitie naar een duurzamere en socialere maatschappij en over hoe wij allen daar onze rol in kunnen pakken. Afwijkende visies, inspirerende vergezichten en persoonlijke kantelmomenten wisselen elkaar daarin af. Want Nederland kantelt.

Online-community. En net zoals het boek is gemaakt door anders-denkers en anders-doeners, was ook het proces, tja, ehm, vooral ànders. Vrijwel niemand kende elkaar. We werkten vooral samen in onze online-community, die werd opgezet door Ingrid Bennink, Richard van der Lee en Sabine van Baal.

Met daarbij de nadruk op samen en werken. Geen geneuzel, koppen ervoor en iedereen pakte vooral datgene op waar hij of zij zin in had. En echt, dan houd je de vaart er wel in. Met als resultaat dat er binnen een maand of 4 een boek stond. Van A tot Z. Hoe toepasselijk voor een Kantelingalfabet.

Deeleconomie In januari 2014 was ik betrokken bij het schrijven en redigeren van artikelen voor het magazine Er is Genoeg over deeleconomie. En zo kon ik de daar geleerde lessen over online samenwerken en het schrijf- en redactieproces meenemen naar het Kantelingsalfabet.  Gewoon, lekker verder delen die kennis. Want zo heeft Nils Roemen, de initiator van Er is Genoeg,  me dat immers impliciet geleerd. Deel wat je kunt delen en geef credits aan de mensen die dat verdienen. Waarvan akte.

“Ik vond het geweldig om in het procesmatige deel van het redactieproces van toegevoegde waarde te kunnen zijn. De beleidsadviseur in mij kwam weer even boven. Heerlijk, dat meedenken en brainstormen….”

Feest! Met groot enthousiasme schreef ik ook mijn eigen hoofdstuk “Feest”. Daarnaast had ik de eer om de hoofdstukken van Henkjan Smits, Lykle de Vries, Erwin van Waeleghem, Jim van der Wardt en Jaap Koper te redigeren.

“Saai? Redigeren? Echt niet! Doorvragen en doorzagen tot ik de kern van het verhaal hélemaal snap. En dat samen treffend verwoorden. Moai wurk! “

Ten slotte… is het hoog tijd om mijn online vriendje Joachim Geerdink te bedanken. Want hij legde in zijn bruisende hoofd een linkje naar mij en vroeg of ik een bijdrage kon leveren aan het Kantelingsalfabet. En dat had hij goed geschoten. Want inderdaad: ik schrijf graag over cocreatie en mensen die het verschil willen maken.

“Kan het anders, leuker, slimmer en duurzamer?  Dan schrijf ik er graag over!”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s