Vleesch noch visch….

Afbeelding

Zo zeg, dan deug je niet. Geen eieren, geen melk, geen kaas, geen vlees, geen vis. Pffff, beetje vermoeiend dat veganisme. Zeker voor iemand die van lekker eten houdt zoals ik. En natuurlijk, als het aan mij ligt probeer ik mijn consumptie van vlees en kaas altijd wel wat binnen de perken te houden, maar veganisme? Neuh, dat leek me toch echt wat teveel gedoe. 

Totdat ik begin vorige week ineens een op twitter een oproep voorbij zag komen voor de 30 dagen Vegan Challenge. En ineens, ineens… hoorde ik mijn eigen vooroordelen resoneren. Want ja, stiekum vond ik de veganisten altijd net een tikje te extreem. Vegetariërs, ja, daar kan ik wel wat mee. Wij eten hier veel vegetarisch, maar om dan ook nog alle dierlijke zaken uit je dieet te schrappen? Ik vond het niet wat. Totdat ik vorige week maandag in een opwelling besloot om het gewoon eens aan den lijve te gaan ondervinden. Want: waarom niet?

Of juist: waarom wel? Nou waarom? Omdat ik geloof dat het best zonde is dat het produceren van 1 kilo rundvlees in Nederland, ja, schrik niet, 15500 liter water kost. En wat weegt zo’n koe nou eigenlijk? Snel googelen levert een gewicht van zo’n 600 kilo op. Ik hoop maar dat mijn berekening als de spreekwoordelijk tang op een varken slaat, want dan kom je dus uit op een verbruik van 9300000 liter water per koe. Zo, da’s best heftig. En dan hebben we het nog niet eens over al het dierenleed en al het vet dat je aderen dichtslibt als je teveel dierlijke vetten consumeert.

Kortom: tijd om het experiment eens een kans te geven! En, geloof me of niet. Het bevalt me prima. De eerste paar dagen was het echt enorm zoeken. Want, wat ga je dan op je brood eten, als je er geen filet americain, kipfilet of kaas meer op kunt doen? Er gaat een wereld voor me open. Want er zijn ontzettend veel alternatieven voor dierlijk eten. Ik eet veel hummus, groene salades, notenburgers, zelfgemaakte groentespreads van komkommer, cashewnoten en dille… en nog veel meer lekkere dingen. En ook dat was een eyeopener. Want ik was er namelijk van overtuigd dat als je alle dierlijke producten schrapt uit je dieet er eigenlijk niks lekkers overblijft. En dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn!

Dus die 30 dagen? Die ga ik makkelijk volhouden. Dat wil niet zeggen dat ik de rest van mijn leven veganistisch ga eten, want ja, eerlijk is eerlijk… ik hou nu eenmaal van een stukje vlees op zijn tijd. En waarom ik het dan toch doe? Omdat ik het belangrijk vind om te ervaren dat het ook anders kan. Anders dan dat is altijd heb gedaan. En stiekem is mijn eten avontuurlijker, lekkerder en gezonder dan ooit tevoren. En alleen dat is al winst, want ik weet zeker dat ik mijn nieuwe eetgewoontes niet zomaar los wil laten. Daar zijn ze namelijk veel te lekker voor!

Advertenties

2 gedachtes over “Vleesch noch visch….

    • Lieve Maya! Wat leuk dat je zo reageert. Deze meeste mensen vinden het volgens mij nogal extreem. Soms is het leuk om dingen radicaal anders te doen, dat levert veel nieuwe inzichten op, althans, zo werkt dat bij mij.

      En het grappige is: het kost me totaal geen inzet. Dat lijkt misschien zo, maar omdat ik het een leuke ontdekkingstocht vind, levert het vooral lekker eten en een nieuw avontuur op. Dubbel bingo dus :-)!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s