Op zoek naar een baan? Netwerken!

Netwerken gesprek

Netwerken. Het is een woord dat bij mij een licht beklemmend gevoel van ellebogen, voortrekkerij en overdreven gedoe oproept. Visitekaartje op zak, strak in het pak en dan alles overgieten met een sausje van mooipraterij. Ik ben er een beetje allergisch voor heb ik gemerkt.

Totdat me vorige week de ogen zijn geopend. Netwerken is echt nodig als je zoekt naar een baan. En ik heb een nieuw beeld gekregen van wat netwerken nou eigenlijk is. Want netwerken is gewoon met iemand praten. Een gesprek voeren. En ja, dat gaat mij makkelijk af; ik hou van communiceren. Zo’n gesprek kan over van alles gaan. In mijn geval gaat zo’n gesprek over het brede werkveld van de journalistiek, de deeleconomie, Twitter, mijn outplacementtraject, mijn werk als beleidsadviseur en waar ik inspiratie uithaal.

Het is niet meer en niet minder dan dat.En weet je wat het mooie is? Mensen vinden het hartstikke leuk om over hun werk te praten. Verplaatsen zich in jouw situatie als werkzoekende. Ze denken met je mee en helpen je zo eigenlijk verder bij het zoeken naar een baan.

En hoe werkt dat dan dat netwerken? Nou, eigenlijk heel simpel. Toen ik eenmaal over de schroom heen was om iemand te bellen of te mailen die ik niet kende, ging het heel gemakkelijk. En dan praat je dus niet over banen of vraag je of er een vacature is. Je geeft gewoon aan dat je het interessant vindt waar diegene mee bezig is en dat je daar graag wat meer van af wilt weten. Wat zijn de ontwikkelingen in het werkveld? Wat moet je kunnen als je de beste wilt zijn in het vak? Wat is er zo geweldig aan die baan? En wat valt tegen binnen dit werkveld? Zo een beetje.

Kortom, erg leuk dat netwerken. Het is inspirerend om naar te luisteren en je kunt veel teruggeven in zo’n gesprek.

En als klap op de vuurpijl? Heb ik deze week van de mensen uit mijn netwerk ook nog eens 4 vacatures doorgestuurd gekregen! Ongevraagd he? Gewoon omdat ze me graag helpen. Hoe tof is dat? Die had ik zelf echt allemaal niet gevonden. En natuurlijk ook nog eens vacatures waar ik heel blij van wordt. Eentje voor een functie als presentator bij het Klokhuis, eentje als blogger en twee in de communicatiewereld. Zo wordt netwerken dus toch nog leuk!

Advertenties

4 gedachtes over “Op zoek naar een baan? Netwerken!

 1. Marit,

  Wat ben je goed bezig!!!

  Met vriendelijke groet,

  Louise Welles
  senior Personeel & Organisatie adviseur
  [http://www.woonfriesland.nl/wfinternet/Email_Icon_Logo.png]

  WoonFriesland

  Bezoekadres

  Postadres

  +31889952029

  Oedsmawei 26
  9001 ZJ Grou

  Postbus 91
  9000 AB Grou

  [Ga naar http://www.woonfriesland.nl]

  [Volg Woonfriesland op twitter]

  [Bezoek Woonfriesland op linkedin]

  [Bezoek Woonfriesland op facebook]

  [Bekijk het kanaal van Woonfriesland op youtube]

  De inhoud van dit bericht is vertrouwelijk. WoonFriesland is niet aansprakelijk voor de gevolgen van elektronische verzending.
  Tenzij anders vermeld, kunnen aan dit bericht geen rechten worden ontleend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s